3. siječnja 2012.

Salata od špinata, šipka i camemberta / Spinach, Pomegranate and Camembert Salad

 Please scroll down for English.


Ne znam za vas, ali ja sam debelo (no pun intended) pretjerala sa unosom hrane ovih dana. Oči su mi stalno bile zvjerski gladne, a samokontrola mi se srozala do neprepoznatljivosti. Proporcionalno padu samokontrole, povećale su se brojke na vagi, a sukladno tome količina komada odjeće koje mogu navući na sebe u opasnom je padu. Znate kako se ono kaže: Desperate times call for desperate measures. E da... Vrijeme je za detoksikaciju.


Ako ste u istoj gabuli, vjerujem da će vas razveseliti serija nešto laganijih, slanih recepata koju sam pripremila. Neki od tih recepata, poput današnje salate, čekaju na red već više od mjesec dana. Kako su se zahuktale pripreme blagdanskih keksa i kolača,  jednostavno ih nisam stigla ugurati između slatkih blagdanskih recepata. Zato će sada itekako dobro doći. Osim njih, u pripremi ovih dana imam okrepljujuće juhe ali i pokoji detox napitak. Ljubitelji slatkiša se ipak ne moraju bojati jer nisam ni na njih zaboravila.  Seriju slanih jela povremeno ću zasladiti kolačima i tortama, ne brinite. Sve u svemu, bit će to zanimljiva i raznovrsna uvertira u Novu godinu.

Vratimo se mi detoksikaciji. Šipak (nar, mogranj) je nakon dugo vremena opet in. Sve češće ga možemo vidjeti na policama supermarketa i tržnicama i upravo je sada na vrhuncu sezone. Sadrži bogatstvo antioksidansa, a povećana konzumacija povezuje se sa poboljšanjem rada kardiovaskularnog sustava te s povoljnim djelovanjem na prostatu, krvni tlak, Alzheimerovu bolest, plodnost i starenje.


Plod šipka obiluje vitaminom C i većom količinom folne kiseline te vitaminima A i E, a od minerala posebno mjesto zauzima kalij. Sok šipka sadrži vrlo moćne oblike antioksidansa koji štite stanice na molekularnoj razni od razornog djelovanja slobodnih radikala. Sadrži više antioksidansa od brusnice i naranče, a jedan plod ima tri puta veći antioksidativni potencijal od crnog vina i zelenog čaja. Ti se sastojci brzo apsorbiraju iz probavnog sustava i nisu toksični. Stoga je ovo voće odličan izbor ukoliko se želite hraniti zdravo i očistiti svoj organizam od otrova. Osim toga, šipak je doista svestrana namirnica i izvrsno se snalazi u slanim i slatkim jelima. Andrea sa bloga Voće i povrće nedavno je objavila jako zanimljiv recept za Muhammaru, bliskoistočno jelo sa šipkom u glavnoj ulozi. Svakako skoknite do njenog bloga po inspiraciju.


Ako blagotvornom šipku dodate još i mladi špinat, dobit ćete detoksikaciju na kvadrat. Špinat je namirnica bogata vodom, ima nisku energetsku vrijednost i lako je probavljiva. Najveća je vrijednost špinata u bogatstvu mineralnih sastojaka i vitamina. Odličan je izvor folne kiseline, vitamina A i C, željeza, magnezija i mangana. Dobar je izvor riboflavina, vitamina B6 i vitamina E te kalcija i kalija. Osim toga, špinat sadrži i dijetalna vlakna  koja potiču peristaltiku crijeva i pospješuju izlučivanje otpadnih tvari iz organizma. Trebam li išta više reći? Neka detoksikacija otpočne!



Salata od špinata, šipka i camemberta
za 2 osobe

Sastojci:
60g mladog špinata (2 pune šake)
30g rikule (1 šaka)
1/2 jabuke, narezane na tanke kriške
1 žlica limunovog soka
30g tostiranih pecan oraha, grubo nasjeckanih
4-5 žlica sjemenki šipka
40g camembert sira, narezanog na kockice

Vinaigrette od šipka:
60ml soka od šipka
1/2 žlice balzamičnog octa
1/2 žličice Dijon senfa
1/2 žličice meda
50ml biljnog ulja
sol i papar

Postupak:
Mladi špinat i rikulu operite i posušite pa stavite u zdjelu. Narezane jabuke prelijte limunovim sokom pa ih zajedno sa orasima, šipkom i sirom dodajte u zdjelu. Lagano promiješajte.

Za vinaigrette u manjoj posudi pomiješajte senf i med. Dodajte sok od šipka i balzamični ocat. Dobro promiješajte. U tankom mlazu dodajte ulje stalno miješajući. Posolite i popaprite po vlastitom ukusu i prelijte preko salate.

Spinach, Pomegranate and Camembert Salad
serves 2

Ingredients:
60g baby spinach leaves (2 handfuls)
30g rocket (1 handful)
1/2 apple, cored and cut into slices
1 tablespoon lemon juice
30g toasted pecans, roughly chopped
4-5 tablespoons pomegranate seeds
40g Camembert cheese, diced

For the Pomegranate vinaigrette:
60ml pomegranate juice
1/2 tablespoon balsamic vinegar
1/2 teaspoon Dijon mustard
1/2 teaspoon honey
50ml vegetable oil
salt and pepper

Directions:
Wash the spinach leaves and rocket under cold water and tap them dry. Drizzle the sliced apples with lemon juice and put them into a bowl. Add spinach, rocket, pecans, pomegranate seeds and camembert and toss gently.

For the vinaigrette, in a medium bowl whisk together mustard, honey, pomegranate juice and balssamic vinegar. Slowly drizzle in the oil, whisking constantly until incorporated. Season with salt and pepper and pour over the salad.


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 19:

  1. A fabulous salad! So flavorful.

    I love this series of pictures.

    Happy New Year!

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako lijepo idu špinat, nar i camembert jedni s drugima, bravo. Izvrsna salata, fotke baš osvježavajuće

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlično, baš sam u potrazi za sl.receptima iste nevolje radi. :) Krenula sam si nositi zeleni čaj na posao, sad još i šipak i možda bude nešto od mene! :)
    Sviđa mi se kombinacija, volim camembert, a špinat ionako jedem samo na salatu.
    Fotke mrak, kako ja vama svima zavidim na danjem svjetlu!

    OdgovoriIzbriši
  4. Tadeja, izgleda da smo svi ovih dana u istoj gabuli. Ja se isto tankam zelenim čajem i mućkam kojekakave čarobne napitke. Sva sreća da sam na godišnjem pa si mogu priuštiti biti u trenirci i pidžami cijele dane jer ne znam kako bih podnijela stres zakopčavanja hlača :D Btw, ja nemam dnevnog svijetla. Sve je fotkano pod umjetnom rasvjetom ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. OK.,;) ispravak pogrešnog navoda :), onda imaš vražje reflektore i odbijače! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. P.S. Ja imam hlače na gumicu! ;))))

    OdgovoriIzbriši
  7. Kako zavidim ljudima koji ne pretjeruju u jelu! Takav je i mm. On bar prošeta poslije svake dobre papice i nikada nije imao problema s tjelesnom težinom. A ja!? Da Bog dragi sačuva! Kako mi je sve ukusno, kako mi se sve jede!!! I kako mi se sve prima. Ja još imam problema sa nadimanjem a kakve su posljedice... ne trebam ni pisati. Ljetos sam probakla sa LCHC i tih problema nisam imala. Zato sada ponovno započinjem. Znam da mi nešto smeta, mislim da su ugljični hidrati a možda i nešto drugo. Uglavnom, znam da tih i takvih problema nisam imal dok sam bila mlađa!
    Raspisah se ja:) uglavnom sviđa mi se jako tvoja salata, obožavam camembert, ustvari volim sve sireve s "karakterom" ne volim one bezlične a dodatak oraha mi je osobito drag! Samo, nisam sigurna da za jabuku:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Već sam rekla da ne stajem na vagu do nedjelje. Odjeću mogu još uvijek normalno obući, a ono što mi se ne sviđa je osjećam prenatrpanosti, koji srećom pomalo jenjava.

    Ne znam zašto me nar nikad nije privlačio da ga probam.

    OdgovoriIzbriši
  9. pozzz... želim ti sve najbolje u novoj godini... i samo nastavi sa ovim svojim sjajnim receptima...

    OdgovoriIzbriši
  10. Kako je lijepo gledati u ovakvu zdravu prekrasnu salatu nakon svih kolača, čokolade itd. kao što već prokomentirah, radila sam sličnu, ALI.. začinila sam je između ostalog i maslinovim uljem i tek sad kad sam pročitala sastojke kod tebe, vidim biljno ulje i skužim.. u mojoj je definitivno smetalo maslinovo ulje, preuzelo okus nježnom i kiselom naru i ostalim sastojcima. Svakako moram napraviti tvoju verziju. :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Beautiful salad and even more lovely photos. Thank you for the English translation.

    OdgovoriIzbriši
  12. Probala sam ovu kombinaciju s matovilcem i rikulom, sa špinatom mi zvuči divno! Šipak mi se tako dobro slaže s zelenim slatama!
    Divne fotke Monika. Tebi, suprugu i cijeloj obitelji želim sve najljepše u Novoj 2012!
    Ovo ti taman dođe kao detoksikacija nakon svih vrsta i tona kolača koje smo pojeli :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Sa camembert sirom a i sa narom mi je sve odlicno!

    Lepe fotkice :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Uh kako ovo divno izgleda, prosto mame da se ručka posle ovolike praznične hrane ;)
    Srećna Nova godina mila tebi i tvojoj porodici, puno zdravlja, ljubavi, uspeha, sreće i lepih recepata. Poljubac iz Beograda :)))

    OdgovoriIzbriši
  15. Eto i mene u klub onih koji su ove godine "zabucali", kada pogledam to nije bilo blagdansko opuštanje već pred blagdansko, pa blagdansko, pa post blagdansko, ...., nije da sam se prejedala, ali sam jela sve ono što ne bi trebala, slatkoga najviše. Sada nema više tako i ovakva jela i recepti su i više nego dobro došli. Ovdje mi je posebno interesantan šipak, ukusan i zdrav, a kod mene pomalo zanemaren. Salata je inače odlična, a kod tebe mi kao i uvijek divno izgleda, mami na zalogaj !

    OdgovoriIzbriši
  16. sjajno monika :)
    obožavam nar u slatama.

    o brojkama na vagi....neću, ne mogu, nemam snage :lol

    OdgovoriIzbriši