17. veljače 2012.

Pečena piletina s narom i umakom od nara i crnog vina / Pomegranate Roast Chicken With Pomegranate & Red Wine Reduction Sauce

 Please scroll down for English.

Sjedim za računalom tupog pogleda, prazne glave, pogrbljene kičme i snenih očiju. Rado bih vam napisala nešto zanimljivo. Rado bih s vama podijelila svoja razmišljanja, priču ili sjećanje. Ma bilo što. Htjela bih vam barem dočarati svježinu i punoću okusa današnjeg recepta. Ali što duže gledam u ekran to me više prožima osjećaj tuposti. "Treba mi sna." To je rečenica koja odzvanja u mojoj glavih posljednih nekoliko dana. 


Nećete mi stoga zamjeriti što će ovaj post biti relativno kratak i nimalo dubokouman. Sva moja intelektualna sposobnost ovih je dana usmjerena na učenje. Glava mi je toliko puna svega, da mi se čini kao da je potpuno prazna. Ni najjednostavnije rečenice nemaju mi nikakvog smisla, a pisanje ovog teksta iziskuje izuzetan napor. Vrijeme mi izmiče kroz prste. Ispit je sutra i preda mnom je dugačak dan.


Ipak, prošlo je već tjedan dana od mog posljednjeg posta, a ovaj recept već dugo želim  podijeliti s vama. Iako sam tanka s vremenom, živcima i zdravim razumom, odlučila sam na brzinu natipkati ovaj post. Pileće je meso neutralnog okusa i jako dobro podnosi jake okuse i smjele kombinacije začina i popratnih sastojaka. Posebno se dobro slaže s voćem i voćnim umacima. Kako sezona nara još uvijek traje, predlažem da ga iskombinirate s pečenom piletinom i dopustite da vas oduševi vedrina i svježina okusa ovog jela. 



Pečena piletina s narom i umakom od nara i crnog vina
za 4 osobe

Pečena piletina s narom

Sastojci:
8 komada pileta (batak, zabatak)
sol i svježe mljeveni papar
1/2 žličice mljevene ljute papričice
6 režnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja

Za posluživanje:
6 žlica sjemenki nara
kuhana riža

Postupak:
Ugrijte pećnicu  na 180°C.
Piletinu posušite papirnatim ubrusom i natrljaje solju, paprom i mješavinom začina. U tavi ili posudi koja može ići u pećnicu zagrijte maslinovo ulje i popržite piletinu i cijele režnjeve češnjaka sa svih strana do zlatnosmeđe boje. Češnjak izvadite i ostavite za kasnije, a piletinu prekrijte aluminijskom folijom i premijestite u pećnicu. Pecite 30 minuta uz često zalijevanje vlastitim sokovima. Odstranite foliju i pecite još 15 minuta dok piletina ne dobije lijepu hrskavu kožicu. 
Piletinu pospite sjemenkama nara i poslužite s pečenim češnjakom i kuhanom rižom.

Umak od nara i crnog vina

Sastojci:
150ml soka nara
75ml crnog vina
1 žlica meda
2 žlice balzamičnog octa
sol i papar
2 grančice svježeg timijana
1 žlica hladnog maslaca

Postupak:
Pomiješajte sok nara, crno vino, med i balzamični ocat i stavite na srenje jaku vatru. Miješajte dok se med ne otopi. Posolite i popaprite i dodajte timijan. Kuhajte 5-10 minuta, odnoso dok dio tekućine ne ispari i umak ne postano lagano sirupast. Umak potom procijedite i u njega umiješajte maslac te poslužite.

Pomegranate Roast Chicken with Pomegranate & Red Wine Reduction Sauce
serves 4

Pomegranate roast chicken

Ingredients:
8 chicken piece, skin on
salt and freshly ground pepper
1/2 teaspoon chili powder
1/2 teaspoon Chinese 5 spice powder
6 garlic cloves, peeled
2 tablespoons olive oil

To serve:
6 tablespoons pomegranate seeds
cooked rice

Directions:
Preheat the oven to 180°C.
Wash chicken pieces and tap them dry. Season with salt and pepper and rub with the spices. In an oven proof frying pan heat olive oil and cook whole garlic cloves and chicken pieces on all sides until crispy and golden brown. Remove garlic cloves and save them for later. Cover the chicken with aluminum foil and transfer to the oven. Roast for 30 minutes, basting the chicken pieces with their own juices frequently. Remove the foil and roast for 15 more minutes or until the skin becomes crispy.
Sprinkle pomegranate seeds over chicken and serve with garlic and cooked rice.

Pomegranate and red wine reduction sauce 

Ingredients:
150ml pomegranate juice
75ml red wine
1 tablespoon honey
2 tablespoons balsamic vinegar
salt and pepper
few thyme springs
1 tablespoon cold butter

Directions:
Combine pomegranate juice, red wine, honey and balsamic vinegar in a small non-reactive pot. Cook on medium heat, stirring until honey melts completely. Season with salt and pepper and add thyme springs. Let it simmer for 5-10 minutes or until some of the liquid evaporates and the sauce becomes a syrupy. Remove from heat and strain. Stir in the butter and serve immediately.

Related Stories Widget by LinkWithin

21 komentar:

  1. Ovo izgleda jako fino.
    volim ovakve kombinacije, i volim kad postoji nešto što jelu daje dodatnu svježinu, izdvaja ga, čini pamtljivim.
    sretno sutra :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Mouthwatering! I love pomegranates and 5 spice powder.

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  3. ovo mi je super, rado bih griz :) good luck s ispitom!

    OdgovoriIzbriši
  4. Nar polako ali sigurno zauzima posebno mesto u mojoj kuhinji. Još ga nisam isprobala u nekoj slanoj varijanti ali doći će vreme i za to. Nego, podsetila si me ovom svojom pričom na moje polaganje jednog vrlo obimnog ispita iz hemije. Prijatelj me posavetovao rečima: "Kad sedeš u kafić i poručiš piće i razmišljaš o tome šta ti je sve od jedinjenja u čaši, e tad ćeš položiti". To što ne možeš da razmišljaš o bilo čemu drugom je dobar znak :)

    OdgovoriIzbriši
  5. wooow :) fotke i sve! preeekrasno! Sretno na ispitu!

    OdgovoriIzbriši
  6. Monika, u tvoj ukus nimalo ne sumnjam, tako da znam da je ovo predivna kombinacija. A i šta se tu nema volit? Svi sastojci su mi odlični!
    Znam kako ti je, samo polako s učenjem i držim fige za sutra :)

    OdgovoriIzbriši
  7. i tvoja današnja kombinacija mi se sviđa.

    nar više volim koristiti u raznim jelima nego ga samog jesti.

    i da, držim fige sutra! :))

    OdgovoriIzbriši
  8. Uuuu, sad sam jela i otvorim ovo i opet bih :)

    Predivno!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ma, riješit ćeš ti taj ispit kao i sve do sada:)
    Prekrasna kombinacija okusa i boja! A tek slike?!
    Sretno, mila!

    OdgovoriIzbriši
  10. Sretno sutra!
    Klopa ti je rajska a fotke čarobne :)

    OdgovoriIzbriši
  11. izvanredna kombinacija sastojaka, krasno jelo. Monči, držim fige za ispit!

    OdgovoriIzbriši
  12. Sretno na ispitu! Nisam ljubitelj nara "na žlicu" ali u ovakvom jelu zašto ne.

    OdgovoriIzbriši
  13. Nekako stalno izbjegavam taj zacin dodavati u meso jer mm kaze da mu je okus u ustima kao da jede kolac :) muska posla..nar najvise volim u salati..ideja jela mi se svida i ne znaci da necu ponovo pokuati isti trik ;)

    Sretno na ispitu ili vec kasnim ??!!

    OdgovoriIzbriši
  14. ovo izgleda odlično, a i cijeli blog izgleda fenomenalno!!! jako, jako nam se sviđa i definitivno pratimo! :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Ti si fenomenalna, kada dan pred ispit imaš snage i koncentracije za bilo šta osim za - ispit. Ja tako nisam mogla, pa ovaj post utoliko zaslužuje veće poštovanje. Sa srećom ili kasnim, pa već znamo da si položila?

    OdgovoriIzbriši
  16. Jelo koje mami bojama i svojom veselošću a i svežinom koju obećava!
    Fino ukomponovan obrok.
    Nadam se da je danas prošlo ok :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Ispit je sigurna sam dobro prošao i nadam se da si se uspjela lijepo odmoriti !
    Ovaj recept je odličan , čitam i pitam se zašto sam u zadnje vrijeme skroz zanemarila nar. Umak mi je odličan i bilježim ovo za isprobati !
    Jako lijepo izgleda i kao i uvijek osim u receptu uživam i u tvojim slikama !

    OdgovoriIzbriši
  18. Odlično izgleda :) Nadam se da je ispit isto prošao odlično :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Hvala svima na komentarima i dobrim željama za ispit. Rezultate bih trebala saznati do kraja tjedna. Nisam baš pretjerano optimistična, ali za prolaz će valjda biti :D

    OdgovoriIzbriši
  20. Krasno! Volim pečeno pile. Nadam se, da je bilo na ispitu tako kako mora :).

    OdgovoriIzbriši