![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi7p3bDVFVKPZmCFK3oNaeUL_ln5TjxejJ-jFwqzkI4wKBf5DisS6YR28rdJviI5fFQ4W4GDcHBqboIV-b0MMeTF8XTkd8v9luvgdzMoNdOGVWVb-RhHn79W4RLpDu0Rb6Gt8XNJnzaKGg/s400/IMGP7334C.jpg)
Ovaj desert je toliko jednostavan da ne znam što da o njemu napišem :) Za ove limun ploške potrebno je vam tek par svakodnevnih i uobičajenih sastojaka, a rezultat je zaista savršen spoj prhkog tijesta i kiselkastog nadjeva. No, ovaj je recept ipak po nečemu poseban i neobičan. Za nadjev vam treba jedan cijeli propasirani limun, zajedno sa koricom (bez koštica, naravno). Bez obzira na veliku količinu limunove korice, kolač nije pregorak. Zapravo, gorčine gotovo da i nema, što me iznenadilo. Osjeća se samo malo i daje ovom desertu posebnu notu, a što duže stoji to je sve bolji i bolji.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7IoPynjQVbmI30mZU0X2xhz4XWHN1xU9PCl9ny2XwtfvYvdkttjIjGTJYMOchrRa_c9ggBh3FcUfYdCAwqjt4a49H-_jPo1bLI4DvD5992rw4dKe0zGVuP95iW8nsKD7hHfR2CliuLVQ/s400/IMGP7336C.jpg)
Prhko tijesto:
220 g brašna (pola oštrog, pola glatkog)
prstohvat soli
120 g maslaca
80 g šećera
1 jaje
žlica kiselog vrhnja
Od navedenih sastojaka na uobičajen način zamijesite prhko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 min. Potom ga razvaljajte u obliku pravokutnika na 2-3 mm debljine i pažljivo prebacite u namašćeni pravokutni kalup za pečenje (dimenzije 20x30cm). Tijesto prstima utisnite uz dno i rubove kalupa, a zatim ga na nekoliko mjesta izbockajte vilicom. Pecite ga na 180 stupnjeva 15-ak minuta, a zatim izvadite iz pećnice.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgMN-LZc7PK6mv3UxDiY8uoT5FT8HrHRhJ3KzrO-vk4vbR9uUkpryofV7N0dgEBHhclfO-Hwrd6_F6euaulJb923kmSOw-JM4b0seQ1WJXhHFKdTyeP98SPFwItFqjVbM2W1BCDIY-CTBg/s400/IMGP7335C.jpg)
Na tijesto zatim rasporedite nadjev, temeperaturu pećnice smanjite na 165 stupnjeva i sve zajedno vratite u pećnicu. Pecite još 30-40 minuta tj dok se na površini nadjeva ne počnu pojavljivati mjehurići i dok ne počne dobivati smećkastu boju. Nadjev mora biti čvrst, pa provjerite da u sredini ne bi ostao tekuć. Nadjev će se tokom pečenja dignuti, a zatim ponovo spustiti. Pečeni kolač ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u hladnjak. Prije posluživanja pospite ga šećerom u prahu.
Nadjev:
1 limun srednje veličine (oko 130-150 g)
300 g šećera
1 veliko jaje
1 veliki žumanjak
1,5 žlica škrobnog brašna
115 g otopljenog maslaca
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2VSqOKOhpZx_NdNY4DHuWSIfsgezv3_bKBmbFAiXpBxyZsZtWVi960vkNpW7uDRwUX70aPcR7i1c47plksWCWJcJ1IF6E63enVgvDWWQ1_6FR4IjTKDSFxWb5O1gKz9nIJWxlUbboBv8/s400/IMGP7345C.jpg)
Limun dobro operite i posušite, narežite ga na tanke kolutove i odstranite koštice. Ubacite ga u multipraktik, dodajte šećer i dobro izradite. Trebate dobiti gustu ljepljivu smjesu, a limun mora biti potpuno propasiran. Dobivenu smjesu prebacite u posudu i pjenjačom u nju umiješajte jaje i žumanjak. Zatim dodajte škrobno brašno i otopljeni i ohlađeni maslac.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsTgmTdR_Qnzvlw1RwMt-E_SQAEouAhkbdymgvNYe-gJhKkt5-LC3IMPa1On23vYtMij02n3k6Xq0Mp0SSRfiuJDEHa5q09TaTk9dIexXLD_3RUtHbuqg0Gvqron6jx-Vs6oHtXJ8C_18/s400/IMGP7347C.jpg)
Obozavam kiselo slatko. Mislim da cu hitno morati ovo da isprobam!
OdgovoriIzbrišiFotke prelepe, sa stilom.
Pozdravi!
prelepo, jednostavno i brzo...
OdgovoriIzbrišiFotke opet prelepe, ti si jedinstvena i zato uvek žurim da pogledam šta je novo na blogu :)...
Vanylica...
nisam baš ljubitelj limuna, ali zbog ovih tvojih slika bih mogla postati :) jedino mi je problem što ne mogu nabaviti neprskani limun.. je li tvoj neprskan? inače, sastojci su super jednostavni, a takve stvari volim :)
OdgovoriIzbrišivolim_kuhati
Volim slastice sa prhkim tjestom!Ja bih ovo probala sa meyer limunom... Jako fino izgleda, a fotke ocaravajuce!
OdgovoriIzbrišiObožavam sve vrste kolača s limunom. Ovo ću sigurno probati.
OdgovoriIzbrišiPredivno izgleda! Dugo vec razmisljam o ovome kolacu, ali nisam bila sigurna da li ce mi se svideti. Sad znam da moram da probam :)
OdgovoriIzbrišivolim slastice sa limunom. izgleda vrlo primamljivo:)
OdgovoriIzbriši@volim_kuhati, nisam ni ja nabavila neprskani limun...limun sam izribala u vrućoj vodi :)
OdgovoriIzbriši@medena, koliko sam čitala o meyer limunu, vjerujem da će s njim ovaj kolač biti još bolji...kod nas takvih limuna nažalost nema...
Kolači s limunom mi nisu baš broj jedan ali nije da ih ne volim. U stvari ja skoro sve slatko volim. :)
OdgovoriIzbrišiZanimljiva mi je kombinacija prhkog tijesta s ovim nadjevom, sigurno je jako sočno i osvježavajuće. :)
uh meni je okus i miris limuna zakon u kolačima tako da nema dvojbe oće li mi se ovo sviditi:)
OdgovoriIzbrišivolim limun u kolacima,pravicu!
OdgovoriIzbrišinovi dizajn je presladak :)
OdgovoriIzbrišivolim_kuhati
Kao stvoreno za mene!!! Odlično zvuči i zgleda :)
OdgovoriIzbriši