18. veljače 2009.

Limun ploške


Ovaj desert je toliko jednostavan da ne znam što da o njemu napišem :) Za ove limun ploške potrebno je vam tek par svakodnevnih i uobičajenih sastojaka, a rezultat je zaista savršen spoj prhkog tijesta i kiselkastog nadjeva. No, ovaj je recept ipak po nečemu poseban i neobičan. Za nadjev vam treba jedan cijeli propasirani limun, zajedno sa koricom (bez koštica, naravno). Bez obzira na veliku količinu limunove korice, kolač nije pregorak. Zapravo, gorčine gotovo da i nema, što me iznenadilo. Osjeća se samo malo i daje ovom desertu posebnu notu, a što duže stoji to je sve bolji i bolji.


Prhko tijesto:
220 g brašna (pola oštrog, pola glatkog)
prstohvat soli
120 g maslaca
80 g šećera
1 jaje
žlica kiselog vrhnja

Od navedenih sastojaka na uobičajen način zamijesite prhko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 min. Potom ga razvaljajte u obliku pravokutnika na 2-3 mm debljine i pažljivo prebacite u namašćeni pravokutni kalup za pečenje (dimenzije 20x30cm). Tijesto prstima utisnite uz dno i rubove kalupa, a zatim ga na nekoliko mjesta izbockajte vilicom. Pecite ga na 180 stupnjeva 15-ak minuta, a zatim izvadite iz pećnice.


Na tijesto zatim rasporedite nadjev, temeperaturu pećnice smanjite na 165 stupnjeva i sve zajedno vratite u pećnicu. Pecite još 30-40 minuta tj dok se na površini nadjeva ne počnu pojavljivati mjehurići i dok ne počne dobivati smećkastu boju. Nadjev mora biti čvrst, pa provjerite da u sredini ne bi ostao tekuć. Nadjev će se tokom pečenja dignuti, a zatim ponovo spustiti. Pečeni kolač ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u hladnjak. Prije posluživanja pospite ga šećerom u prahu.

Nadjev:
1 limun srednje veličine (oko 130-150 g)
300 g šećera
1 veliko jaje
1 veliki žumanjak
1,5 žlica škrobnog brašna
115 g otopljenog maslaca


Limun dobro operite i posušite, narežite ga na tanke kolutove i odstranite koštice. Ubacite ga u multipraktik, dodajte šećer i dobro izradite. Trebate dobiti gustu ljepljivu smjesu, a limun mora biti potpuno propasiran. Dobivenu smjesu prebacite u posudu i pjenjačom u nju umiješajte jaje i žumanjak. Zatim dodajte škrobno brašno i otopljeni i ohlađeni maslac.


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 13:

  1. Obozavam kiselo slatko. Mislim da cu hitno morati ovo da isprobam!
    Fotke prelepe, sa stilom.

    Pozdravi!

    OdgovoriIzbriši
  2. prelepo, jednostavno i brzo...
    Fotke opet prelepe, ti si jedinstvena i zato uvek žurim da pogledam šta je novo na blogu :)...
    Vanylica...

    OdgovoriIzbriši
  3. nisam baš ljubitelj limuna, ali zbog ovih tvojih slika bih mogla postati :) jedino mi je problem što ne mogu nabaviti neprskani limun.. je li tvoj neprskan? inače, sastojci su super jednostavni, a takve stvari volim :)
    volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  4. Volim slastice sa prhkim tjestom!Ja bih ovo probala sa meyer limunom... Jako fino izgleda, a fotke ocaravajuce!

    OdgovoriIzbriši
  5. Obožavam sve vrste kolača s limunom. Ovo ću sigurno probati.

    OdgovoriIzbriši
  6. Predivno izgleda! Dugo vec razmisljam o ovome kolacu, ali nisam bila sigurna da li ce mi se svideti. Sad znam da moram da probam :)

    OdgovoriIzbriši
  7. volim slastice sa limunom. izgleda vrlo primamljivo:)

    OdgovoriIzbriši
  8. @volim_kuhati, nisam ni ja nabavila neprskani limun...limun sam izribala u vrućoj vodi :)
    @medena, koliko sam čitala o meyer limunu, vjerujem da će s njim ovaj kolač biti još bolji...kod nas takvih limuna nažalost nema...

    OdgovoriIzbriši
  9. Kolači s limunom mi nisu baš broj jedan ali nije da ih ne volim. U stvari ja skoro sve slatko volim. :)
    Zanimljiva mi je kombinacija prhkog tijesta s ovim nadjevom, sigurno je jako sočno i osvježavajuće. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. uh meni je okus i miris limuna zakon u kolačima tako da nema dvojbe oće li mi se ovo sviditi:)

    OdgovoriIzbriši
  11. novi dizajn je presladak :)
    volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  12. Kao stvoreno za mene!!! Odlično zvuči i zgleda :)

    OdgovoriIzbriši