16. studenoga 2011.

Torta s kruškama i đumbirom / Pear And Ginger Cake


Please scroll down for English.

  
Kruške. Do prije dva mjeseca gotovo da ih uopće nisam doživljavala. Bila sam svjesna njihovog postojanja i, kad bolje razmislim, nikad nisam imala ništa posebno protiv njih. Povremeno bi zalutale u moju voćnu salatu ali to im je bio krajnji domet. Darko ne voli kruške. Tako je barem oduvijek govorio i kategorički odbijao konzumaciju istih. Vjerojatno je i to bio jedan od razloga zašto ih nisam češće kupovala i koristila u kuhanju ili pečenju kolača. 



Kako u zadnje vrijeme stalno nailazim na intrigantne i zanimljive recepte s kruškama, u meni se probudila nepodnošljiva znatiželja koji mi nije dala mira dok ih nisam na mala vrata uvrstila na naš jelovnik. Iako kod Darka nisam očekivala spektakularnu reakciju (zapravo, bila sam uvjerena da će kruške ovim eksperimentima potvrditi svoj položaj tabu voćke u našoj maloj zajednici), na moje, a posebno njegovo iznenađenje, kruške su bile neobično dobro prihvaćene.



Sezonu smo otvorili čokoladnom tortom bez brašna s glaziranim kruškama i ustanovili da su čokolada i kruške apsolutni i totalni umami pred kojim se bi se čak i kombinacija čokolade i naranče mogla postidjeti. Isprobali smo i kruške u intrigantnoj slanoj kombinaciji i to u obliku tarta s kruškama i gorgonzolom. To je bilo orgazmično iskustvo na jednoj potpuno novoj razini koje nam je dalo hrabrosti i inspiracije za daljnje druženje s tom raznovrsnom voćkom.  Tome su pripomogle i dvije ogromne vrećice domaćih krušaka koje smo dobili od Darkove bake, a koje smo djelomično pretvorili u mirisni džem od krušaka s karamelom (recept slijedi u nekom od narednih postova). Ostatak se djelomično pojeo na najuobičajeniji način odnosno u svježem obliku, a neke su kruške završile u još jednom zanimljivom desertu. Krušaka još imamo (kažem vam da su vreće bile gigantske!) i uvjerena sam da ću do kraja njihove sezone imati još poneki zanimljiv recept za vas. 



Osim što se dobro slažu s čokoladom, karamelom i pikantnim sirevima, kruške su izvrsne i u kombinaciji s đumbirom u svim oblicima i stanjima. Kako smo veliki obožavatelji đumbira u slanim i slatkim jelima, bilo u svježem, mljevenom ili kandiranom obliku, ova se kombinacija nametnula sama po sebi i zaživjela u neopisivo mirisnoj, aromatičnoj, sočnoj torti koju danas dijelim s vama. Za ovaj vam je recept potreban ušećereni đumbir u sirupu (stem ginger) kojeg doduše ja nisam uspjela nabaviti kod nas. Zahvaljujući velikodušnoj virtualnoj prijateljici i blogerici Mare, koja živi i djeluje u Beču, ja sam se uspjela dočepati jedne teglice spomenutog đumbira (hvala Mare!). Ne budite tužni, možete ga uz malo volje i s minimalnom količinom sastojaka napraviti i kod kuće, baš kao i kandirani đumbir kojeg ćete trebati odlučite li se uz tortu poslužiti i kremu od mascarponea i đumbira


Jasenka sa bloga Sweet corner ima izvrstan recept za kandirani đumbir. Ja sam ga jednom prilikom isprobala i doista nema nikakve razlike u odnosu na kupovni (kupujem ga na Dolcu u rinfuzi), osim što kupovni dolazi u malo većim komadima. Istim postupkom možete napraviti ušećereni đumbir u sirupu ako samo malo promijenite posljednje korake pripreme. Naime, umjesto da komadiće đumbira ocijedite od sirupa i uvaljate u kristal šećer, možete ih jednostavno zajedno sa sirupom uliti u steriliziranu staklenku i spremiti na suho i hladno mjesto. S obzirom na veliku količinu šećera u sirupu, rok trajanju mu je dosta dugačak, no ipak preporučam da otvorenu staklenku držite u hladnjaku i potrošite u nekom razumnom roku. Ukoliko se odlučite na ovaj jednostavan postupak izrade ušećerenog đumbira kod kuće, imajte na umu da kupovni đumbir u sirupu koji sam ja koristila dolazi u većim komadima, odnosno kuglicama promjera otprilike 1,5cm. S obzirom da će vaš đumbir biti u tankim listićima (u protivnom bi proces kuhanja trajao satima), za tortu upotrijebite 3-4 žličice ocijeđenih listića đumbira.




Torta s kruškama i đumbirom

Sastojci:
3 jaja
110g šećera
1 vanilin šećer
160ml neutralnog ulja
korica jednog limuna
2 kruške
4 komada ušećerenog đumbira iz sirupa
170g brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
1 žličica mljevenog đumbira
1/2 žličice muškatnog oraščića
1/2 žličice mljevenog cimeta

Postupak:
Pećnicu zagrijte na 180°C. Okrugli kalup promjera 20cm namastite i dno obložite papirom za pečenje.

Brašnu dodajte prašak za pecivo, sodu, sol i začine te promiješajte. Kruške ogulite i naribajte. Đumbir ocijedite od sirupa i sitno nasjeckajte.

Pjenasto izradite jaja, šećer i vanilin šećer pomoću ručnog miksera. Dodajte ulje u tankom mlazu i dalje miksajući. Dodajte koricu limuna, kruške i đumbir te na kraju žlicom umiješajte brašno sa začinima.

Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite oko 40-45 minuta. Ako površina torte počne prebrzo dobivati boju, pokrijte je komadom papira za pečenje.

Pečenu tortu ohladite na sobnu temperaturu, izvadite iz kalupa i prije posluživanja pospite šećerom u prahu. Poslužite uz žlicu kreme od mascarponea i đumbira.

Krema od mascarponea i đumbira

Sastojci:
130g mascarponea
80ml slatkog vrhnja
2 žličice šećera u prahu
1/2 žličice limunove korice
1/4 žličice mljevenog đumbira
prstohvat cimeta
žlica limunovog soka
2 žlice sitno sjeckanog kandiranog đumbira

Postupak:

Mascarponeu dodajte sve sastojke osim ušećerenog đumbira i miksajte na najvećoj brzini dok krema malo ne očvrsne. U gotovu kremu žlicom umiješajte nasjeckani đumbir. Ohladite u hladnjaku prije posluživanja. 



Pear and Ginger Cake
Ingredients:
3 eggs
110g sugar
10g vanilla sugar
160ml vegetable oil
zest of one lemon
2 pears, peeled and grated
4 pieces of stem ginger, finely chopped
170g flour
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
1 teaspoon ground ginger
1/2 teaspoon nutmeg
1/2 teaspoon ground cinnamon

Directions:
Preheat the oven to 180°C. Grease a 20cm spring form cake pan and line the bottom with parchment paper.

In a small bowl, combine the flour, baking powder, baking soda, salt and spices. Set aside.

Beat the eggs, sugar and vanilla sugar until light and frothy. Pour the oil in a steady stream beating continuously. Add the lemon zest, grated pears and stem ginger. Fold in the flour mixture.

Pour the cake batter into prepared pan. Bake for 40-45 minutes. If the surface starts to brown too quickly, cover the cake with a piece of parchment paper so it doesn't burn.

Cool the cake to room temperature, remove form the pan and discard the parchment paper. Serve sprinkled with some powdered sugar and a dollop of ginger mascarpone cream.

Ginger Mascarpone Cream

Ingredients:
130g Mascarpone cheese
80ml whipping cream
2 teaspoons powdered sugar
1/2 teaspoon lemon zest
1/4 teaspoon ground ginger
pinch of ground cinnamon
1 teaspoon lemon juice
2 tablespoons finely chopped crystallized ginger


Directions:

In a bowl combine Mascarpone cheese and all the other ingredients except crystallized ginger. Beat with a hand mixer until soft peaks form. Fold in the ginger pieces. refrigerate until ready to serve.

Related Stories Widget by LinkWithin

23 komentara:

  1. Delightful! Pear and ginger, how wonderful. Lovely clicks, as always...

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  2. Čitam tvoj post i ljuta sam na samu sebe - obožavam kruške, a ove sezone sam ih nepravedno zanemarila po pitanju kolača.

    Torta super izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  3. Oduševljavaš ovim kombinacijama! Kruške, đumbir, mascarpone! Kandirani đumbir obožavam, ja sam ga otkrila prije nekoliko mjeseci u Intersparu, do tada ga nije bilo za kupiti kod nas u Karlovcu. Kome god sam dala da jede, nisu bili baš oduševljeni, mislim da im je bilo preneobično. Sjećam se da je jedino mojoj mami pasao isto kao i meni, nas dvije se uvijek slažemo po pitanju takvih stvari i kolača :)
    Spremam si ovaj recept

    OdgovoriIzbriši
  4. Koji super receptić i jedna originalna kombinacija namirnica!:) slikice su super, sve na njima izglada tako primamljivo!
    Lojep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  5. I ja sam ljuta na sebe sto su mi kruske tako zanemarene u jelima i kolacima i sigurno cu to ispraviti i to na tvojim receptima :)Svjeze ih dosta jedemo, ali nikad mi nije doslo da ih trknem negdje drugdje, ne znam zasto. Svidja mi se kolac, pogotovo sa ovim dodacima, a djumbir obozavam, malo je reci, pogotovo kandirani. Fotke su naravno fenomenalne i sad sam u iscekivanju novih recepata sa kruskama:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Konacno recept koji mogu komentarisati(prethodni su kao glavni sastojak imali bundevu koju ne volim:)

    Zanimljiva kombinacija! Torta deluje socno, a kombinacija krusaka i djumbira zvuci kao nesto sto bih rado probala.
    Jedva cekam recept za dzem od krusaka sa karamelom!

    OdgovoriIzbriši
  7. Mami...rado bih probala ovu kombinaciju, već sada ranim jutrom! Neobična i sigurno vrlo dobra torta!

    OdgovoriIzbriši
  8. Mi obožavamo kruške, ali ih uglavnom jedemo sveže! Planirala sam neke maffine ali nikako da ih napravim.....
    Možda ovoj tortici dam porednost, a jako me zainrigirao taj džem.

    U fotografijama uživam, kao i uvek...Divne su.

    OdgovoriIzbriši
  9. Čini mi se da sam i ja zanemarila kruške, a to je neoprostivo jer iz zapravo volim. Mada one koje se tu kod nas na tržnici nađu zapravo su "sama voda", neukusne, pa uvijek tragam za domaćim i uvijek ih pojedemo a da ne dočekaju kolač. Torta mi se čini odlična, kombinacija krušaka, đumbira i mascarponea, baš umami :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Zanimljivo izgleda. Veselim se receptu za marmeladu od krušaka sa karamelom obzirom da sam marmrladomanijak.

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja čuvam zimske kruške koje tek sad polako zriju. Veselim se receptima s njima, a ova predivna tortica će isto doći na red.

    OdgovoriIzbriši
  12. Nije mi jasno kako netko voli kruške (neka se Darko ne uvrijedi), pa to je super voćka. Osobno, volim je najviše u svježem obliku a nakon toga u kombinaciji s čokoladom. Đumbir volim, uvijek imam u frižideru mali komad svježeg korijena ;)

    OdgovoriIzbriši
  13. Bar meni kruške daju finu mirisnu
    notu svakom kolaču a i sočnost i zaista mislim da smo ih neopravdano izostavile dok npr, jabuke koristimo u svalojakim kombinacijama.

    OdgovoriIzbriši
  14. These are just beautiful... to think that the combination of ginger and pear lends the cake its so very slight pink colour. Just wonderful!

    OdgovoriIzbriši
  15. ovo je jedna mirisna, aromatična torta, nikad nisam probala kombinaciju kruška i đumbira

    OdgovoriIzbriši
  16. Ah, super izgleda. Jako sočno. I fotke su ti opet krasne:).

    Baš sam imala u mislima, da bi probala napraviti kandiran đumbir...:)

    Pozdrav,
    C&T

    OdgovoriIzbriši
  17. It is much appreciated the effort you are making to translate your site into English. Luckily for me I have croatian friends to help me with your writings and recipes. I cannot wait to make this cake!

    OdgovoriIzbriši
  18. Jako jako lijepe slikice opet, kao uvijek. Ja kruske volim, od uvijek, voli ih u stvari jako moja mama, pa je na neki način i meni usadila tu ljubav prema kruškama..a torta izgleda jako jako fino i rahlo, rekla bi..Ponestaje mi više superlativa za sve ove tvoje delicije, pa imam dojam da komentiram uvijek istim, uglavnom ako je nešto predivno, onda je predivno!

    OdgovoriIzbriši
  19. Da mi je neko rekao pre jedno 6 meseci da cu da volim ovakve lebaste kolace rekla bi mu da nije normalnam :) Sad samo takve i gledam. Godine valjda :)

    OdgovoriIzbriši
  20. @Rosa, thak you. The combination really is superb.
    @What's for dessert, eto vidiš. Dobro da sam te podsjetila na njih :)
    @Tamara, ni u našoj okolini kandirani đumbir baš nema poklonika. Jedino ga darko i ja tamanimo kao ludi. Ovoj torti daje baš jednu pikantnost, ne znam koju bih bolju riječ upotrijebila i daje super kontrast prirodno slatkim kruškama.
    @Federica, thanks!
    @Jasenka, termički obrađene kruške dobivaju još jednu dimenziju okusa koja je mani osobno neusporedivo bolja naspram svježih. Volim i svježe, ali kuhane, pečene, poširane...to je stvarno posebno. Moraš probati :)
    @Ana, kad bi bundevi samo pružila šansu...U desertima je njen okus gotovo neprepoznatljiv, možda bi ti se svidjela :)
    @Rea, nadam se da si preživjela jutro ;) Hvala!
    @jubistacha, ah...moj darko ti za hrpu stvari misli da ne voli jer je probao jednom davno i to onako kako je skuhala njegova mama ili baka, dakle u seljačkoj siromašnoj i često masnoj varijanti. a onda se na kraju iznenadi. tako odjednom voli orahe, kruške, bundeve i još koješta :D
    @Dijlajla, slažem se. Kruške imaju još i više okusa od jabuka i puno su sočnije.
    @Jesica, thank you. Glad you like it!
    @Cinnamon&Thyme, probaj napraviti kandirani đumbir. Jako je jednostavno i jako ukusno, a može se grickati sam ili upotrijebiti u raznim desertima.
    @Zelda, thank you for your positive feedback! I'm glad you like my blog and thanks for stopping by!
    @Nada, hvala ti! :)
    @Marija, tako je i kod mene. Sve više me privlače ovakvi jednostavni biskviti :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Torta je odlična i meni se kombinacija sa đumbirom jako sviđa. Kruške i ja pomalo zanemarujem, ali kada vidim ovako dobre recepte odmah ih želim isprobati i uz ovakve kombinacije ih još i više zavolim.
    Kandirani đumbir posebno volim i uglavnom ga sama kandiram iako mi se sviđa i onaj kupovni.
    A ono čemu se posebno veselim je obećani recept za džem od krušaka sa karamelom :), to je sigurno predobra kombinacija !

    OdgovoriIzbriši