25. rujna 2008.

Cinnamon truffles



Prošlog je mjeseca Monsoon došla na ideju da i mi, po uzoru na strane food blogove, upriličimo neku vrstu nagradne igre. Dakle, svakog mjeseca domaćin odabire na koju se temu kuha, tj. koji će biti glavni sastojak, a mi ostali se potrudimo kreirati neko zanimljivo jelo na zadanu temu. Naša domaćica za ovaj mjesec je Meddi koja je kao glavni sastojak odabrala cimet.

Cimet je jedan od meni najdražih začina i na sam njegov spomen obuzima me neka ugodna toplina. Stoga nisam mogla odoljeti i odlučila sam se primiti posla. Evo i mojeg doprinosa ovomjesečnom natjecanju...




Sastojci...

120 ml slatkog vrhnja
125 g kvalitetne tamne čokolade
75 g bijele čokolade
2 štapića cimeta u kori
žličica naribane narančine korice

žlica likera od naranče
1/2 žličice mljevenog cimeta
25 g maslaca


50 g čokolade u prahu
1/4 žličice cimeta

Čokoladu razlomite na manje komade. U slatko vrhnje ubacite cimet u kori i narančinu koricu pa ga zagrijavajte na laganoj vatri do točke vrenja. Zatim ga maknite s vatre i ostavite da odstoji 5-10 min kako bi cimet pustio aromu. Nakon toga izvadite cimet, a vrhnje procijedite pa ga još jednom zagrijte do točke vrenja. Potom ga prelijte preko razlomljene čokolade i miješajte dok se čokolada ne rastopi. Zatim dodajte liker i cimet u prahu te maslac i sve zajedno miješajte dok se maslac sasvim ne rastopi. Zdjelu pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 3-4 sata da se smjesa dobro stisne.



Čokoladu u prahu pomiješajte sa 1/4 žličice cimeta i prosijte u zdjelu ili veći tanjur. U tu ćemo smjesu uvaljati čokoladne kuglice. Kad se čokoladna smjesa dovoljno stisnula, čajnom žličicom vadite male količine smjese i među dlanovima ju oblikujte u nepravilne kuglice, a zatim ih uvaljajte u smjesu čokolade u prahu i cimeta. Gotove kuglice pohranite u limenu kutiju i stavite u hladnjak. Tako zatvorene u hladnjaku mogu stajati 5-7 dana.

Teško mi je točno reći koliko kuglica ispadne budući da sam dio pojela usput, ali od ove količine biste trebali dobili 25-30 kuglica. :)



Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 16:

  1. ... mmm... cimet, naranča, čokolada.... predivna kombinacija... ;))))

    OdgovoriIzbriši
  2. bas fino izgledaju. mogu zamisliti kako ti je kuca dobro mirisala:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Kakve fantasticne pufne!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Monchi vjerujem da kad ubacis jednu (ali ne i zadnju) u usta rezultat je "umami", ekspolozija okusa.:)))
    fotke su, kao i obicno, izuzetne!:)))
    cuj, na jugalbandi blog (imas link na mom 101 dalmatian cats blogu) imaju foto natjecaj svaki mjesec i mislim da bi ti trebala poslati koju fotkicu. sigurna sam da bi bila medu prvih 10 koje odaberu za glasanje. eto, ja sam poslala jos jednom moj skromni pokusaj s jadom od fotoaparata kakvi imam... sto ti je lijenost i prezaposlenost u isto vrijeme - nikako da odem do grada i kupim si bolji...
    btw blog ne mora biti na engleskom jeziku da bi se natjecalo.

    OdgovoriIzbriši
  5. hvala vam :)tako su lagane za napraviti, a pružaju nevjerjatan užitak...baš kao što monsoon kaže, eksplozija okusa :)
    @monsoon, hvala ti na ovoj informaciji..baš ću proviriti pa možda i pošaljem nešto...materijala stvarno imam :)

    pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  6. Slučajno sam naletjela na tvoj blog (i uopće mi nije žao), te uz izuzetno primljive fotografije, moram se priključiti tvoj muzičkoj listi. Super! Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  7. sandradb, drago mi je da si naletjela :)pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  8. Svakak ona fotonatječaj jer ti fotk oduzimaju dah!! Kolačići izgledaju prekrasno, vidi se da si se zaista potrudila :) Cimet obožavam, a ovo hladnije vrijeme koje nam dolazi je kao stvoreno za kolačiće s cimetom i miris koji se širi iz kuhinje:)
    Btw, hvala na čestitkama za diplomu :) :)

    OdgovoriIzbriši
  9. hvala ti Sunčice...baš si draga :) okušat ću se u fotonatječaju pa ćemo vidjeti...kao što rekoh, materijala imam, sad još samo čekam koja će biti iduća tema pa se bacam na posao :)

    OdgovoriIzbriši
  10. nisam sigurna da bi ijedna od ovih kuglica stigla do zadnje faze: u kutiju pa u hladnjak :))

    pridružujem se hvalospjevima u vezi fotografije, imaš oko i imaš stila :)

    OdgovoriIzbriši
  11. hvala studena :) iskreno, bilo je kritično...kako sam ih tamanila, bilo je upitno koliko će ih na kraju ostati :D

    OdgovoriIzbriši
  12. Fotke su odlične, a kolačići su sigurno prefini!

    OdgovoriIzbriši
  13. jednom riječju - prekrasno!

    OdgovoriIzbriši
  14. Monchi,zelim kod ovih "lepotica" da ti jos jednom cestitam!!!
    Ako negde ubacis na takmicenje slikice,javi da mozemo da glasamo za tebe,ako postoji mogucnost!!!

    OdgovoriIzbriši