Zagrijte pećnicu na 220°C. Obložite lim papirom za pečenje.
6. travnja 2011.
Tagliatelle s pečenim cherry rajčicama i maslinama / Tagliatelle With Roasted Cherry Tomatoes and Olives
Please scroll down for English.
Za jednu knjižničarku koja živi od svoje sposobnosti organizacije i klasificiranja radi lakšeg snalaženja, u nekim sam stvarima potpuno kaotična i neuredna. Eto, još jedna mračna tajna je razotkrivena.
O čemu se radi? Ni manje ni više već o receptima koje pripremam za blog. Da, da istina je. Dok kuham za interne potrebe naše male zajednice sastojke mjerim odokativnom metodom, odnosno prema vlastitom nahođenju. Čak i kad se pri tome služim nekom kuharicom ili receptom ne trudim se svaku namirnicu izvagati, osim ako ne se radi o kolaču ili torti gdje je određena doza preciznosti neophodna. Dok kuham s namjerom da recept kasnije i objavim, priča ide potpuno drugačije. Svaki sastojak izvažem, izmjerim i zapamtim. Da, iz nekog su razloga olovka i papir u mojoj kuhinji egzotični predmeti i uopće se ne koriste.
U vrlo rijetkim prilikama, kada sastojaka ima mnogo ili kad se radi o kompliciranijem receptu, nevoljko radim biljške usput. Jednom rukom miješam, mutim, sjeckam ili gulim, a drugom u vidu šrakopisa šturo zapisujem sastojke i njihove količine. Papirić na kojem se to odvija u pravilu je premalen (najčešće post-it), a olovka pretupa, što čitavu bilješku do određene mjere čini nečitkom. Sva sreća da imam dosta staža u ispravljanju dječjih zadaća i ispita na kojima se moje oko ispraksiralo u čitanju nečitljivoga pa sam usavršila umijeće kriptografije. Ipak puno ćešće potpuno zaobiđem usputno bilježenje i oslanjam se na svoje pamćenje, što će reći da "recept" zapisujem kasnije, ponekad i sutradan (sva sreća na fotkama jer bez njih bih se sutradan mogla slikati). Riječ "recept" je pod navodnicima jer opet se radi samo o šturom popisu naškrabanom na malom papiriću, tupom olovkom, koji potom biva odložen u ladicu, na hrpu njemu sličnih popisa.
Svaki put kad vidim tu hrpu papirića uhvati me panika da će mi se nešto zagubiti i odlučim da ću ubuduće odabrati jedan od milijun notesa, rokovnika ili bilježnica koje posjedujem i da ću njih uredno bilježiti recepte za blog prilikom kuhanja. Isto tako odlučno obećam sama sebi da ću najkasnije sutradan sjesti za računalo i taj isti zapis pretipkati na blogger i ostaviti da u draftu čeka svoj red. Ali uzalud. Ne znam... To je neko prokletstvo, kažem vam.
Ovaj recept pretipkan je s jednog takvog post-it papirića, zgužvanog i pomalo masnjikavog, slavodobitno izvučenog iz nekog fascikla koji je prilikom seljenja završio na tavanu. Na njemu nije bilo ni naslova, a kamoli redoslijeda i načina pripreme. S obzirom da su prošla tri mjeseca od kad se ovo jelo našlo na našim tanjurima, prisjećanje postupka pripreme trajalo nešto duže nego što je to uobičajeno, ali na kraju sam se ispak izvukla. Sjetila sam se pritom da sam u ovom jelu koristila tagliatelle od heljde i da su bile izvrsne pa ih toplo preporučam i vama ukoliko ih uspijete kupiti ili napraviti sami. No, i obične tagliatelle dostojno će ih zamijeniti, baš kao i špageti ili rezanci.
Tagliatelle s pečenim cherry rajčicama i maslinama
za 2 osobe
400 g cherry rajčica
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica aceta balsamica
1 žličica šećera
1 grančica svježeg ružmarina
sol i papar
180g tagliatella
25g pinjola
2 režnja češnjaka, narezanih na listiće
1 peperoncino, sitno nasjeckan
25g sušenih cherry rajčica, narezanih na male kockice
50g kalamata maslina, prepolovljenih
svježi ružmarin
svježi timijan
sol i papar
feta sir za posluživanje
Zagrijte pećnicu na 220°C. Obložite lim papirom za pečenje.
U zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, aceto balsamico, šećer, iglice ružmarina, sol i papar. Cherry rajčice prepolovite i dodajte u pripremljenu marinadu. Pomiješajte sve zajedno i istresite na lim za pečenje. Pecite u 20-ak minuta, dok se rajčice ne počnu karamelizirati, odnosno dok ne dobiju boju. Pečene rajčice, zajedno sa svim sokovima iz lima, prebacite u zdjelicu i stavite sa strane.
Zavrijte lonac vode, posolite i skuhajte tjesteninu prema uputama s pakiranja. Tjesteninu ocijedite i sačuvajte šalicu vode u kojoj se kuhala.
Na suhoj teflonskoj tavi popržite pinjole dok ne počnu dobivati boju. Prebacite ih u zdjelicu i ostavite sa strane. Na istu tavu dodajte 2 žlice maslinovog ulja pa na njemu kratko popržite češnjak i peperoncino. Kad češnjak počne lagano dobivati boju, dodajte sušene rajčice, a potom i masline. Zalijte sa 100-150 ml vode od tjestenine i pirjajte dok sušene rajčice malo ne nabubre, 3-4 minute. Dodajte pečene cherry rajčice zajedno sa sokovima iz zdjelice, sjeckano začinsko bilje, sol i papar po ukusu. Dodajte i kuhanu tjesteninu te po potrebi još tekućine. Sve zajedno još kratko prokuhajte. Maknite s vatre, pospite pinjolima i odmah poslužite sa malo izmrvljenog feta sira.
Tagliatelle With Roasted Cherry Tomatoes and Olives
serves 2
400g cherry tomatoes, halved
2 tbsp olive oil
1 tbsp balsamic vinegar
1 tsp sugar
1 rosemary spring, roughly chopped
salt and pepper
180g tagliatelle pasta
25g pinenuts
2 garlic cloves, thinly sliced
1 dried peperoncino, finely chopped
25g sundried tomatoes, chopped
50g Kalamata olives, halved
fresh rosemary, chopped
fresh thyme leaves
salt and pepper
crumbled feta cheese to serve
Preheat the oven to 220°C. Line a baking tray with parchment paper.
In a bowl, mix together olive oil, balsamic vinegar, sugar, rosemary, salt and pepper. Add cherry tomatoes and toss them around to coat.
Transfer to a baking tray and roast for 20-25 mins or until browned and caramelised. When done, tranfer them to a bowl together with any leftover juices from the tray and set aside.
Boil a large pot of water, add a generous amount of salt and cook your pasta according to instructions. Once cooked, drain the pasta reserving a cup of cooking water.
Toast the pinenuts in a dry heavy-based skillet until golden and slightly brown. Transfer to a small bowl and return the skillet on medium heat. Heat 2 tablespoons of olive oil then add garlic and peperoncino and saute until garlic
starts to turn golden. Add sundried tomatos and olives. Add 150-200 ml cooking water and cook until the tomatoes get a bit plump, 3-4 mins. Add roasted cherry tomatoes, herbs, salt and pepper. Add tgliatelle and some more cooking water if needed and cook for another minute. Remove from heat, sprinkle with toasted pinenuts and serve with some crumbled feta cheese.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Odličan post! :) Ovo sa tupom olovkom i post it papirićem mi je poznato :) a zanimljivo je da nikad nema olovke u blizini kad treba nešto zapisati :D Prekrasno izgledaju tagliatelle :))
OdgovoriIzbrišiHehehehe i ja takvih zgužvanih, masnjikavih, zaboravljenih recepata u vidu švrapokisa imam gomilu i sad ste me podsetili da malo pronjuškam po njima :-))) !! Sjajnan recept a slike su fantastične!!
OdgovoriIzbrišiA delicious pasta dish!
OdgovoriIzbrišiCheers,
Rosa
Predivno si ovo napravila, ali predivno!
OdgovoriIzbrišifantastičnooo :))), tko bi mogao živjeti bez rajčice?! :D Odlična kombinacija, slično ponekad napravim i to u obliku pesta.. :) Što se tiče papirića, i ja zapisujem, ali češće se oslanjam na pamćenje.:)
OdgovoriIzbrišiPrelepo :)
OdgovoriIzbrišiFotke odlicne...
Poznato! Ja piskaram olovkom jer naravno hemijska neće da piše kada se papir nasloni na zid. Ali imam drugi metod, i to je dok se jelo hladi da se slika, ja odem do kompa i prepravim sastojke i postupak koji uvek napišem pre nego što počnem da kuvam. Znači, napišeš recept na kompu, kuvaš i samo izmeniš količinu ako si nešto menjala. To mi olakšava postupak, osim kad se papirići sa izmenama zature.
OdgovoriIzbrišiPrelepe fotke! Obožavam ovakvu pastu!
:)
OdgovoriIzbrišiIsta stvar!
Kojiput i pamtim, pa onda idem naknadno vagati da provjerim jesam li dobro upamtila :)
Heljda? :) Stalno obećavam taj post s heljdom, ali on iziskuje da je konačno i probam, a svaki put kad spomenem heljdu to od svih oko mene izazove dreku u smislu :( ajme, nemoj to kvariti heljdom ili iskrivljenim izrazom lica.
A ja blage veze nemam o čemu pričaju. Uglavnom kod mene i oko mene je takav animozitet prema heljdi, da je ja nikako ne uspijevam probati.
Prošle godine sam htjela raditi vrganje sa junetinom i heljdinim rezancima, ali na kraju su ispali obični domaći široki rezanci jer mi nisu dopustili heljdu. :)
Tvoje bih s guštom probala.
Izgledaju tako mirisno i veselo. Fotke standardno izvrsne! :)
Ovo je jaako primamljivo!
OdgovoriIzbrišiZapisujem draga..PUSE
Mmmmm, obozavam ovakve kombinacije. Predivne slike.
OdgovoriIzbrišiJoj Monika, potpuno znam kako ti je! Imam toliko recepta koje sam radila, a koji su ostali samo naškrabani z-brda-z-dola na nekom papiriću - najčešće ni sama ne razumin svoj rukopis... U zadnje vrime stalno si obećajem da ću to natipkati barem s kratkim natuknicma, ali uzalud... Nemalo puta mi se dogodi da tako i izgubim poneki recept... U svakom slučaju, drago mi je da nisi izgubila ovaj receptić jer slike su divne, a recept tako jednostavan i preukusan, stvoren baš za ove laganije dane!
OdgovoriIzbrišiNisam vidjela da ima kupiti rezanaca od heljde, no po običaju mi smo ovdje godinama u zaostatku s Zg u bilo čemu. Potrudit ću se pronaći ih u većim supermarketima trgovačkih centara, vjerujem da će ih imati!
Jako mi je poznato ovo o čemu pričaš. Uvijek sve pamtim, pa kasnije zapisujem. Nije to toliko veliki problem ako krenem zapisivati dan kasnije, ali znalo se dogoditi da to odgodim za preko nekoliko dana. E u ovom potonjem slučaju onda moram sve ispočetka raditi kako bi bila sigurna da nisam nešto zabrljala. :)
OdgovoriIzbrišiŠta kažem, nije bez vraga ona izreka da pametni pišu, a zna se ko pamti. :D :D
Navijala sam cijelo vrijeme za slane recepte i drago mi da si baš ovaj podijelila sa nama. Obožavam ovakva jela. Sve izgleda savršeno i jako ukusno, a fotke su prekrasne. :)
Ah, ja sam konačno nabavila onaj stalak za kuharice za kuhinju koji ima i predviđen prostor za olovku. Sada stalno imam olovku pri ruci. Prije stalka i kod mene je isto tako izgledalo, nikad nisam imala ni papir ni olovku.
OdgovoriIzbrišiTjestenina super izgleda.
Odličan recept i drago mi je da si ga "rekonstruirala" i podijelila s nama :)
OdgovoriIzbrišiJoš jedan super uvod i super post sa već klasično odličnim fotkama..
OdgovoriIzbrišiTagliatelle izgledaju jaako slasno!
Meni je ponestalo post-it papirica, pa sad zapisujem na papirice od racuna koje imam svuda po kuhinji:)
OdgovoriIzbrišiPasta ti je odlicna, mislim ko moze da odoli paradajzu i maslinama.
Jela sam integralnu testeninu i nije mi prijala, a bas heljdinu nisam.
Što da ti kažem, kao da si mene upravo opisala... Od post-it papirića odluka da ću u budućnosti sve pisati u bilježnicu, kršenja tog obećanja pa gubljenja paprića i ostalog kaosa, ali na kraju nekako sve ispadne ok. Snalazim se nekako u svemu tome, a vidim i ti. ;) Predivno jelo!
OdgovoriIzbrišiOvo sa receptima, papirićima, "urednom" odlaganju i čuvanju istih mi je jako poznato :))
OdgovoriIzbrišiKako god da si zabilježila i prepisala recept za ove tagliatelle one su odlične ! Nešto po mom ukusu, jako fino i jako lijepo izgledaju !
mogla bih se potpisati ispod ovog tvojeg teksta, ja imam isti problem...
OdgovoriIzbrišiprije nego sam prešla na novu adresu bloga imala sam preko 50 recepata koji su čekali da ih se pretipka... još uvijek čekaju... počela sam s novijima koji su se isto nagomilali... ima toga hrpa, ali ne mogu si pomoći uvijek nešto, neka lijenost ili što već i nikako da sve ide onako kako si ja to zamislim...
odlično jelo i slike
Ha, ha, bas si me nasmijala s ovim uvodom. Isti problem sam imala kad sam pocela blog, uzasno me usporavalo to sto sad odjednom moram zapisivati mjere za jela koja vec godinama radim odokativno i sto je jos gore, zbog te distrakcije zapisivanja su mi stvari koje znam napravit zmirecki znale lose ispasti! Buduci da sam isto neorganizirana, imam u ladici uvijek blok, na koji doduse isto pisem tupim olovkama, kasnije ne mogu procitati, ali mi se ove zime sasvim slucajno dogodila revolucija u tom pogledu. Bila je naime toliko hladna zima, da sam kompjutor iz rade sobice premjestila u blagavaonu gdje je toplije, a to je tik uz kuhinju. I ne mogu ti reci koliko mi je drago zbog toga. jest da se na tipkovnici mogu pronaci tragovi brasna i ulja, ali nema veze stvar napokon funcionira :)
OdgovoriIzbrišiRecept je super, pravi proljetni!
Prelepo izgleda i super lagano zvuci!
OdgovoriIzbrišiMeni iznad sporeta stoji okacena jedna hrpica papira, stegnuta kancelarijskom stipaljkom, a sve to okaceno o ekser. To su sve A4 papiri, odstampani recepti koje treba da probam... E onda na tim papirima, na slobodnim delovima ja olovkom zapisujem to nesto, kad treba da zapisujem. Posle imam tih zapisa za par recepata, na jednom odstampanom, pa dok se snadjem sta cemu pripada :))) Ali trudim se dok mi je sveze u glavi da odmah marak ugrubo upisem u drafts sastojke i postupak, a post kad stignem.
Veliki pozdrav!
This dish looks delicious. Thanks for sharing!!
OdgovoriIzbrišiHvala Bogu na hrpi Post it naljepnica, jer inace tesko da bih se sjetila svega nakon nekoliko dana, i stalno si obecajem da cu to staviti sve na jednu hrpicu, ali lijenost je lijenost:) Ovo izgleda fenomenalno, fotke su kao i uvijek fantasticne i veselim se novim receptima sad kad znam sto nas jos sve ceka;)))
OdgovoriIzbrišiKolegice knjižničarko, totalno vas razumijem sve ovo za olovke i zapisivanje recepta...:) ista sam!
OdgovoriIzbriši