4. listopada 2011.

Tart s rajčicama i mozzarellom i nagradna igra / Tomato Mozzarella Tart

Please scroll down for English.

 
Kažu da su najbolje stvari na svijetu jednostavne. Iako ne volim generalizacije i trudim se izbjegavati ih, recimo da se uglavnom slažem s tom konstatacijom. U većini slučajeva se ipak sve svodi na moje raspoloženje i nadahnutost u danom trenutku pa često vrludam između obje krajnosti i ostajem neodlučna.

Kad su u pitanju domaće rajčice, zrele, mirisne i slatke, tu nema dileme. Mjesta za kompliciranje i filozofiranje nema. Da se mene pita, većina bi ih završila u salati uz dodatak svježeg bosiljka, maslinovog ulja i balzamičnog octa, sastojaka koji se savršeno nadopunjuju s okusom sočnih rajčica i dodatno ga naglašavaju. Ili u jednostavnom umaku za tjesteninu, sa malo češnjaka i chili papričice. Ostatak bi završio u pećnici, posut samo sa malo morske soli i preliven maslinovim uljem. Tako pečene rajčice, iako na prvi pogled neugledne i smežurane, imaju neopisivo aromatičan okus, sladak i zavodljiv. 


Te iste pečene rajčice mogu postati itekako otmjene i fine ako ih smjestimo na podlogu od krhkog i nježnog  lisnatog tijesta i blage topive mozzarelle. Jednostavno, brzo, efektno i tako prokleto dobro.  U nastavku slijedi recept za tart s rajčicama ali morat ćete ipak još malo scrollati (divne li hrvatske riječi!) da biste došli do njega jer još vam dugujem nagradnu igru iz naslova posta. 


Kad se radi o desertima i kolačima, moja podvojenost između jednostavnosti i zahtjevnosti pripreme još je izraženija. U svojoj "karijeri" sam ispekla svakakvih zahtjevnih kolača, isprobala egzotične kombinacija okusa, naučila mnoge nove i neortodoksne tehnike i uživala u svakom od njih. S druge strane, svaki se put iznova oduševim genijalnošću i jednostavnošću nekih kolača čija priprema zahtjeva minimalnu količinu sastojaka i utošenog vremena, a rezultiraju neopisivim užitkom. Teško se odlučiti. Ipak, gledajući unazad, čini se da sam u posljednja dva mjeseca nekako sklonija jednostavnijim receptima, kolačima koji ne zahtjevaju komplicirane tehnike i ne sadrže mnogo komponenata, ali imaju ono što nešto ih ipak izdvaja iz gomile svakodnevnih, brzinskih i običnih recepata.

Protekli sam vikend ispekla upravo takvu jednu tortu - brzu i gotovo smiješno jednostavnu, ali okusom nevjerojatno bogatu, dekadentnu i slasnu. Sve je to fotoaparatom vrijedno zabilježila moja jača polovica, a ja sam se za promjenu šepurila ispred objektiva. Više fotografija sa tog sessiona vidjet ćete u idućem postu, a danas ću s vama podijeliti dvije fotografije na temelju kojih ćete probati pogoditi kakvom smo tortom na kraju omastili brk.

Sastojci potrebni za tortu




Evo i detalja nagradne igre. Na prvoj fotografiji možete vidjeti sastojke koje sam upotrijebila za izradu spomenute torte. Budući da su jaja nekako ispala iz kadra, za svaki slučaj je tu još i druga fotografija na kojoj čak možete vidjeti i rukom napisan popis sastojaka za tortu, odnosno biskvit. Svaka čast onome tko ga uspije pročitati. :) Torta se sastoji od tri glavne komponente (sve redom jedna jednostavnija od druge), a na vama je da pokušate pogoditi o kakvoj se torti radi. Pod komponente podrazumijevam dijelove koji čine kompletnu tortu, kao što su biskivit, krema, glazura, preljev, šlag i slično. Sama torta, odnosno jedna njezina komponenta, je po nečemu posebna, specifična i neuobičajena. Razmislite, proučite sastojke i probajte što detaljnije odgovoriti jer osoba koja bude najbliže točnom odgovoru na poklon dobiva knjigu Nova hrvatska kuhinja autora Davora Butkovića i Ane Ugarković.  

Pravila nagradne igre
Da biste sudjelovali u nagradnoj igri do petka (7.10.) u ponoć ostavite komentar ispod ovog posta u kojem ćete napisati svoj odgovor. Dozvoljen je samo jedan pokušaj po osobi. U nagradnoj igri mogu sudjelovati samo osobe koje žive na području Hrvatske i država bivše Jugoslavije. Pobjednika i recept za ovu tortu objavit ću u subotu. 

Čestitam, uspješno ste doscrollali do recepta za tart!

Tart s rajčicama i mozzarellom

Sastojci:
250g lisnatog tijesta
3 žlice Dijon senfa od cjelovitih sjemenki gorušice 
250g mozzarelle
šaka svježeg bosiljka
3-4 duguljaste rajčice (tzv. šljivar ili pelat)
morska sol
svježe mljeveni papar
2 žlice maslinovog ulja

Za posluživanje:
maslinovo ulje
svježi bosiljak

Postupak:
Lim za pečenje stavite u pećnicu i pećnicu zagrijte na 220°C.

Rajčice i mozzarellu narežite na tanje kolutiće i posušite na papirnatom ručniku. Grubo nasjeckajte svježi bosiljak.

Na komadu papira za pečenje razvaljajte lisnato tijesto u obliku pravokutnika na debljinu 3mm. Zarežite tijesto oštrim nožem otprilike 1cm od ruba sa svih strana tako da napravite rub. Sredinu tijesta na nekoliko mjesta probodite vilicom. Sredinu tijesta premažite senfom pa u jednom sloju rasporedite mozzarellu. Pospite sjeckanim bosiljkom i na kraju rasporedite rajčice. Dobro posolite i popaprite i prelijte s maslinovim uljem.

Iz vruće pećnice izvadite lim za pečenje i na njega prebacite tart zajedno sa papirom za pečenje. Tako će se tijesto odmah početi sa donje strane i neće biti vlažno. Tar pecite oko 20 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.

Prije posluživanja tart pospite sa svježim bosiljkom i prelijte sa malo maslinovog ulja.


Tomato Mozzarella Tart

Ingredients:
250g puff pastry
3 tbsp wholegrain Dijon mustard
250g mozzarella cheese
a handful of fresh basil leaves
3-4 plum tomatoes
sea salt
freshly ground pepper
2 tbsp olive oil

To serve:
olive oil
fresh basil leaves

Directions:
Place a baking tray into the oven. Preheat the oven to 220°C.

Cut the tomatoes and mozzarella cheese into thin slices and pat them dry with a kitchen towel. Roughly chop fresh basil leaves.

On a piece of parchment paper roll out the pastry into a rectangle approximately 3mm thick. To make a border around the tart score with a sharp knife approximately 1cm from the edge. Prick the bottom (middle) of the pastry with a fork. Spread the mustard over the tart base and arrange mozzarella slices in one layer. Sprinkle with chopped basil and arrange the tomato slices. Generously sprinkle with salt and pepper and drizzle with olive oil.

Take the hot baking tray from the oven and transfer the tart with the parchment paper onto the tray. The bottom of the pastry will start to cook immediately and because of that it will be nice and crisp. Bake for 20 minutes or until the pastry is goldenbrown.

To serve drizzle with some olive oil and sprinkle with fresh basil leaves.

Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 35:

  1. Divno!
    nisma stigla kuhati danas i sad sam prilično gladna, a već je vrijeme da padnem u horiontalu..nisam trebala ovo čitati :D
    pokušat ću ovih dana razmisliti koja bi to torta mogla biti...
    ali htjela sam nešto drugo napisati :
    divna mi je tvoja kuhinja - ovo malo što vidim! :)
    pogotovo ove bakrene ručkice na elementima.
    ja sam nedavno napokon uspjela nacrtati idealnu kuhinju.
    jednog dana kad ju budem imala tri stvari će biti obavezne : SMEG pećnica : bakrena ili boja bijele kave. starinska slavina - bakrena.
    i otok rađen točno po mjeri, sa prednjim dijelom u staklu.

    i baš ovakve ručkice :)
    divno, divno!

    OdgovoriIzbriši
  2. i da.sad gledam ovu posudicu na drugoj slici i ne mogu skužiti što je u njoj...
    ali zanimljivo da sam istu takvu kupila na Hreliću za 3 kn :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Moonea, izgleda da imamo sličan stil :) hvala ti! kuhinja je rađena po mojoj zamisli i dizajnu kod lokalnog stolara. ispala je i ljepša nego sam mislila. uzeli smo i sve aparate iz Gorenje retro linije i njihov retro hladnjak u boji šampanjca. Smeg bi isto bio moj prvi izbor, ali ipak mi je preskup, kao i bakrena slavina. U idućem postu ćeš vidjeti nešto više kuhinje. Što se posudice tiče, moja je kupljena u Jurišićevoj u trgovini Amelie (bivša Nova), ali najdraže mjesto za shopping mi je definitivno Hrelić! Tamo smo pokupovali hrpu stvari za stan, okvira za slike i naravno, posudica, bešteka, svijećnjaka... :)

    OdgovoriIzbriši
  4. wow!
    evo, najprije ću pokušati pogoditi 3 glavne komponente: tamna čokolada, jaja i zrna kakaa, čini mi se da su baš zrna kakaovca u ovoj malenoj staklenci. Rekla bih da se radi o sočnoj čokoladnoj torti bez brašna kojoj su glavni sastojci jaja, tamna čokolada, šećer i maslac, u ovom tvom slučaju zanimljiv dodatak možda zrna kakaa, i možda kakav liker zbog arome. :)
    Ako nisam pogodila, onda sam bome dobru tortu smislila. :D

    E a sad da komentiram tart - savršen je, tako lijepe boje na fotkama, pune svijetla, mozzarella i rajčica je moja omiljena kombinacija na domaćoj pizzi, uz još malo rige na samom kraju. Potpuno si u pravu što se tiče rajčica. Ma cijeli ovaj post me oduševio! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. @Ebba, hvala! :) Očito nisam bila dovoljno jasna po pitanju komponenata torte. Pod komponente mislim recimo na biskvit, kremu, preljev ili glazuru, a ne sastojke. Moram to još malo bolje pojasniti u postu.

    OdgovoriIzbriši
  6. Slazem se sa tvojom konstatacijom.Ne mora s euvek imati milion sastojaka d abi nesto ispalo ukusno kao ovaj tvoj tart:)

    OdgovoriIzbriši
  7. da..prilično je očito da imamo sličan stil. i super mi je ta Gorenje retro linija, imaju odlične stvari. nedavmo sam baš u Elipsu slinila nad pećnicom :D
    hm...morat ću i ja zaposliti tog tvog lokalnog stolara, ovo malo što vidim izgleda stvarno odlično!
    Vjerujem da je napravio super posao.
    inače - ako se ne varam, u Elipsu sam vidjela i bakrenus lavinu dosta prihvatljive cijene..neznam točno koliko je bila ali znam u svakom slučaju da je jeftinija od Smegove.

    Hrelić je čaroban...a bome i Amelie - moje mjesto za relaksaciju. kad se želim nagraditi nekim lijepim komadom posuđa ili sitnice za dom - obično odem tamo.
    osim divnog asortimana, volim i ljude koji tamo rade :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovu vrstu tarta s pomidorima obožavam ,divne sličice .

    OdgovoriIzbriši
  9. hmm, morat ću onda još malo promislit koje su to komponente prije nego pokušam odgovorit:))

    OdgovoriIzbriši
  10. Za sada ću samo reći da si mi ti jako simpatična, da vam je kuhinja bombonica a da je tart fantazija... a za ovu torticu malo razmislim pa se "javim" :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Najprije da komentiram tj. pokušam pogoditi tortu: ja bih rekla da je tu čokoladni biskvit (s tamnom čokoladom), čokoladna krema i kruške (ja vidim tu i kruškice u zdjelici hehe, iako su one možda tu neovisno o kolaču, ali svejedno mi se sviša ideja kombiniranja krušaka s čokoladom pa sam bubnula) :)
    Kuhinja-ovo malo što vidimo na slici-je fantastična, izgleda da imamo sličan ukus :) Ja se jako veselim vidjeti ostatak kuhinje u budućem postu, da i ja imam svoju kuhinju tako uređenu s ponosom bih ju stavila na blog, samo moja kuhinja čeka da se izabere, napravi i kupi :)
    Prelijepa si ovdje na fotki!
    E da, i tart-divan je i slažem se s tobom po pitanju rajčica (ovih domaćih, sezonskih jel) toliko su dobre da im ne treba mnogo cifranja :)

    OdgovoriIzbriši
  12. svidja mi se tvoja ideja, samo....ne vidim nikako sta se nalazi u posudici lila boje. ako pretpostavim da je u njoj brasno onda cu reci da radis peacan pear cake u kojem se raspolovljene kruske stavljaju na gornji dio torte, a pecan nuts - (da me tuces ne znam kako se kazu na hr)idu u bazu zajedno sa cokoladom. eto....

    OdgovoriIzbriši
  13. @maslinka, hvala! :)
    @Tamara, hvala ti. Ja sam godinama kuhala u raspadnutoj kuhinji u kojoj nije bilo ni mjesta ni prave pećnice...Ma užas! Sad kad smo kupili stan, kuhinja mi je bila najvažnija i u nju sam naviše truda i razmišljanja uložila i presretna sam kako je ispala :) Hvala na odgovoru!
    @Lusitania, znam da se ne vidi što je u zdjelici, ali eto. Kad sam radila tortu nisam uopće planirala raditi nagradnu igru. Tek kasnije kad sam vidjela ovu fotografiju i shvatila da se na njoj nalaze sastojci svih kompeonenti torte, odlučila sam napraviti ovu zabavnu igru. Na kraju krajeva, stvarno su male šanse da netko baš u milimetar pogodi o čemu se točno radi kad su mogućnosti stvarno beskonačne. Poanta je da se malo zabavimo, raspirimo maštu, da se kotačići vrte i da vidim kakve su vaše asocijacije na ove sastojke. Onaj tko bude najbliže dobit će sitnicu kao uspomenu. :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Krasne sličice tebe u kuhinji!!A bome i kuhinjica, vidi se da je još nova!
    Sviđa mi se bijela, ja kada sam prije nekih osam godina kupovala svoju, tada su bile moderne crvene kuhinje, tipa Scavollini i bila mi je jako lijepa, ali smo se ipak odlučili za masivnu hrastovinu..možda se i ja odlučim u nekom postu pokazati ju!
    E sad torta - mislim da je s čokoladnim biskvitom i da je s kruškama, ovo u staklenci i meni sliči na pecan orahe..
    Tart s rajčicama i mozzarellom izgleda jako fino i slasno, svojevremeno sam i sama nešto slično radila i objavila - fino!

    OdgovoriIzbriši
  15. Rekla bih da je to čokoladna pita sa kruškama.Prhho tijesto sa čokoladnim nadjevom u kojei su umiješane pasirane kruške. Samo pogađam ne sudjelujem u igri ; imam već tu kuharicu.

    OdgovoriIzbriši
  16. Stunning tart today & you are so cute in the kitchen!

    OdgovoriIzbriši
  17. A gorgeous tart! You look so cute in those pictures.

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  18. Monči prava si slatkica. Ovo mi je tart za pod broj 1. za isprobavanje!

    OdgovoriIzbriši
  19. So simple, yet so gorgeous!!

    OdgovoriIzbriši
  20. Nice looking tart!

    It just so happens that I have all the necessary ingredients in my kitchen, which means I'll make this tonight. Thanks for translating!

    OdgovoriIzbriši
  21. Ne vjerujem da ću ovo napisati - kako očekuješ da razmišljam o kolaču, kad mi je stalno pred očima onaj prekrasni tart. Obožavam sve od pumidora i tart s lisnatim tijestom je stvarno jednostavno i brzo, a opet iznimno ukusno jelo.


    Što se torte tiče, rekla bih da se radi o sljedeće tri komponente: čokoladni biskvit bez brašna, poširane kruške i preljev od čokolade.

    OdgovoriIzbriši
  22. Kad vidim tart s paradajzima, odmah se izbezumim. Predivan ti je.

    OdgovoriIzbriši
  23. Stvarno, ko da razmišlja sad o kolačima :)

    Meni je sušeni paradajz jedan od omiljenih sastojaka. Ponekad ga grickam uz tv, onako samog :)

    Tart ovog tipa baš dugo imam želju da probam. Čuvam ovaj tvoj recept!

    OdgovoriIzbriši
  24. Bože dragi, kako si slatka:) Ne treba tvojoj jačoj polovici ništa drugo pa i nije čudo što te slika, uživa čovjek!!!
    Tart mi je famozan, baš sam nedavno pravila onaj tart paysanne i zadavili smo se jedući ga!
    A što se tiće nagradne igre, samo naprijed, bez mene, sramota me koliko sam dobila do sada krasnih nagradica!

    OdgovoriIzbriši
  25. za pocetak jedan veliki pozdrav :-) Dugo te nisam "vidjela" na blogu.
    Pravo je uzivanje ponovo citati tvoje recepte i gledati slike.
    Tart odlicno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  26. kakav supersadržajni post, koliko toga za komentirati ;)
    tart je odličan, s paradajzom i sirom...jednostavno i fino.
    na ovu čokoladnu priču se trenutno ne mogu koncentrirati jer moram prokomentirati tebe - tako si slatka i zračiš vedrinom :)drago mi je da guštaš u uređenju doma, u malim ali velikim stvarima.
    veselim se i sljedećem postu, kuhinji, receptu....


    moonea, imam smegov štednjak i pećnicu (ne retro već onu stand. inox) već skoro 15 god., vrijede ;))

    OdgovoriIzbriši
  27. Tart je fenomenalan... Tako jednostavan, a sjajnog ukusa! :)

    A sto se tice torte... Hm... Mislim da si napravila biskvit bez brasna, od maslaca, smedjeg secera, jaja, kakaa i cokolade. Mozda si u njega dodala i seckane pekan orase... A dalje mi je mnogo teze. Recimo da si u tu masu slozila polovine krusaka i tako pekla, a onda prelila cokoladnom glazurom... Zvuci dobro... :)

    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  28. Promislila dobro.Torta je sa tvojom home made nutelom, koju sam i ja pravila, i sigurno ima takav neki naziv.npr Nutela Torta ili krem torta sa nutelom...:)

    OdgovoriIzbriši
  29. divne slicice i jako simpaticna kuharica :).

    nemam pravo na igranje ali me zivo zanima koji su sastojci :)

    OdgovoriIzbriši
  30. Jedna komponenta je posebna, specifična i neuobičajena... uh... ubi me ovo mozganje... prvo sam i ja, kao što su već napisali, pomislila da je biskvit bez brašna, čokoladni sa pekan orasima pa idu kruške i čokolada... ali šta je tu specifično i neuobičajeno... Možda ide i ljuta papričuca ili plavi sir u neki sloj... to može da ide a da bude neuobičajeno... Ma ne znam... sa nestrpljenjem čekam sledeći post da vidim kuhinju a i recept tortice naravno...

    OdgovoriIzbriši
  31. evo mene opet, da pokušam odgovoriti: čokoladni biskvit bez brašna sastavljen od jaja, maslaca, tamne čokolade, pecan oraha i šećera, odozgo umetnute kruške začinjene sa cimetom koje se peku zajedno sa biskvitom i sve preliveno na kraju čokoladnom glazurom.

    OdgovoriIzbriši
  32. I am going to make the tomato tart for dinner tonight!! Thanks so much for your great idea and beautiful pictures. Love you!

    OdgovoriIzbriši
  33. Debie, I'm glad you decided to make it. Hope everything goes right and you enjoy it :)

    OdgovoriIzbriši