3. travnja 2012.
Prirodne boje za pisanice / Naturally Dyed Easter Eggs
Please scroll down for English.
Glavna tema ovih su dana - jaja. Ni manje ni više. Pa kad je tome tako, hajde da se i ja malo pozabavim jajima. Sigurna sam da niste ni svjesni da u svojoj kuhinji, hladnjaku ili smočnici trenutno imate barem tri, a sigurno i više, namirnice kojima možete na prirodan i siguran način obojati uskršnja jaja. Zaboravite ljuske crvenog luka i dosadnu smeđu boju pisanica. Izvucite iz hladnjaka voće i povrće i ove godine dodajte svojim pisanicama malo živosti. "Dodaj svetu malo boje...", kao što lijepo kaže Balašević.
27. ožujka 2012.
Pinca / Croatian Easter Bread
Uzimanje hrane odavno je prestalo biti puko zadovoljavanje gladi. Dok su naši davni preci jeli da bi preživjeli, danas hrana zauzima središnju ulogu u našim životima, a njeno značenje prelazi sve jezične barijere i ona postaje univerzalni medij koji ima moć povezivanja i zbližavanja najudaljenijih dijelova svijeta i najrazličitijih kultura.
20. ožujka 2012.
Rižoto od jabuka / Apple Risotto
Please scroll down for English.
Sjedim pred ekranom i pokušavam sabrati misli. Sve sam više uvjerena da bolujem od nekog blagog oblika poremećaja pažnje koji mi u ovakvim situacijama dodatno otežava posao. Pomalo iznervirana hrpom nepovezanih misli koje mi lete kroz glavu počinjem gubiti koncentraciju. Prsti napeto počivaju na tipkovnici u iščekivanju. Osjećam se kao da sjedim na satu hrvatskog jezika u osnovnoj školi. Ispred mene otvorena je zadaćnica, a na otvorenom listu piše jedna jedina riječ. Proljeće.
15. ožujka 2012.
Integralni kolač s jabukama i brusnicama / Whole Wheat Apple Cranberry Bread
Please scroll down for English.
U anglofonim zemljama ovakva bi se vrsta kolača nazivala kruhom, što valjda ima smisla s obzirom na to da se peče u klasičnom kalupu za kruh. Osim toga, vanjskim izgledom, a ponekad i teksturom može ličiti onome što bismo podrazumijevali klasičnim kruhom. Izvan anglofonog svijeta, doduše, stvari su malo drugačije jer nazivi određenih jela i vrsta jela uvelike su kulturološki uvjetovani.
12. ožujka 2012.
Torta od naranče i lješnjaka / Hazelnut Orange Cake
Please scroll down for English.
Zanimljivo je kako s godinama potpuno drugačije doživljavamo svijet oko sebe i sebe u odnosu na taj svijet. Neki će reći da je to zbog nakupljenih godina i životnog iskustva, neki vjeruju da se radi o mudrosti, drugi to pak pripisuju zrelosti, a trećima život preleti ispred nosa, a da ne stignu ni zastati i razmisliti o tome.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)