3. travnja 2012.

Prirodne boje za pisanice / Naturally Dyed Easter Eggs



 Please scroll down for English.


Glavna tema ovih su dana - jaja. Ni manje ni više. Pa kad je tome tako, hajde da se i ja malo pozabavim jajima. Sigurna sam da niste ni svjesni da u svojoj kuhinji, hladnjaku ili smočnici trenutno imate barem tri, a sigurno i više, namirnice kojima možete na prirodan i siguran način obojati uskršnja jaja. Zaboravite ljuske crvenog luka i dosadnu smeđu boju pisanica. Izvucite iz hladnjaka voće i povrće i ove godine dodajte svojim pisanicama malo živosti. "Dodaj svetu malo boje...", kao što lijepo kaže Balašević.


27. ožujka 2012.

Pinca / Croatian Easter Bread

Please scroll down for English.


Uzimanje hrane odavno je prestalo biti puko zadovoljavanje gladi. Dok su naši davni preci jeli da bi preživjeli, danas hrana zauzima središnju ulogu u našim životima, a njeno značenje prelazi sve jezične barijere i ona postaje univerzalni medij koji ima moć povezivanja i zbližavanja  najudaljenijih dijelova svijeta i najrazličitijih kultura. 

20. ožujka 2012.

Rižoto od jabuka / Apple Risotto

 Please scroll down for English.


Sjedim pred ekranom i pokušavam sabrati misli. Sve sam više uvjerena da bolujem od nekog blagog oblika poremećaja pažnje koji mi u ovakvim situacijama dodatno otežava posao. Pomalo iznervirana hrpom nepovezanih misli koje mi lete kroz glavu počinjem gubiti koncentraciju. Prsti napeto počivaju na tipkovnici u iščekivanju. Osjećam se kao da sjedim na satu hrvatskog jezika u osnovnoj školi. Ispred mene otvorena je zadaćnica, a na otvorenom listu piše jedna jedina riječ. Proljeće.

15. ožujka 2012.

Integralni kolač s jabukama i brusnicama / Whole Wheat Apple Cranberry Bread

 Please scroll down for English.


U anglofonim zemljama ovakva bi se vrsta kolača nazivala kruhom, što valjda ima smisla s obzirom na to da se peče u klasičnom kalupu za kruh. Osim toga, vanjskim izgledom, a ponekad i teksturom može ličiti onome što bismo podrazumijevali klasičnim kruhom. Izvan anglofonog svijeta, doduše, stvari su malo drugačije jer nazivi određenih jela i vrsta jela uvelike su kulturološki uvjetovani.

12. ožujka 2012.

Torta od naranče i lješnjaka / Hazelnut Orange Cake

Please scroll down for English. 


Zanimljivo je kako s godinama potpuno drugačije doživljavamo svijet oko sebe i sebe u odnosu na taj svijet. Neki će reći da je to zbog nakupljenih godina i životnog iskustva, neki vjeruju da se radi o mudrosti, drugi to pak pripisuju zrelosti, a trećima život preleti ispred nosa, a da ne stignu ni zastati i razmisliti o tome.